Netin ihmeellinen maailma oli vienyt minut syvemmälle klassisen parranajon pyörteisiin. Wet shave eli märkä ajo tuntui olevan muualla maailmassa luonnollinen tapa ajaa parta, joko vanhanaikaisella yksi- tai kaksiteräisellä partahöylällä ja jopa partaveitsellä. Ainoa vaihtoehto ei enää ollutkaan multiterämonisärmävibrahässäkät ponnekaasuvaahtoineen. Mielestäni tärkeimmäksi asiaksi nousi partasaippuat ja partavoiteet. Nämä olivat tuotteita, jotka vaahdotetaan lämpimän veden, partasudin ja partasaippuan tai -voiteen kanssa.

Suomenkielistä tietoa oli todella vaikea löytää ja sitä oli niukasti. Englanninkielisiä isoja sivuja löytyy www.straightrazorplace.com/ ja www.badgerandblade.com/. Suomenkielinen hyvä sivu, jossa on partaveitsellä ajamisesta on http://partaukko.blogspot.fi/. Yksityisen ihmisen pitämä erittäin hyvä sivu englanninkielisenä ja paljon videoita sisältävänä on www.sharpologist.com/. Itse piti kuitenkin etsiä paljon tietoa, joten seuraavana suomenkielisenä mitä olen saanut omaan päähäni eri sivustoja ja ohjeita selatessa.

Suomalaisilta verkkomyymälöiltä en löytänyt haluamaani, nimittäin kohtuuhintaista aloittelijapakettia mikä sisältäisi valmiiksi teroitetun partaveitsen. Oman pakettini tilasin Kanadasta asti osoitteesta www.classicedge.ca/. Toimitus oli joulun allakin nopea ja aivan mahtava palvelu. Oma tilaukseni ylitti tietyn hinnan ja tuli ilman postikuluja Suomeen asti.

Partaveitsi

Tällä hetkellä uusia partaveitsiä valmistaa Dovo, Thier-Issard ja Böker. Dovo ja Thier-Issard tuli tutuiksi verkkokauppoja selatessa, mutta Bökerin partaveitsiin en törmännyt verkkokaupoissa helpolla. Halusin itselleni "shave ready" eli ajovalmiin partaveitsen. Tehtaalta tullessa partaveitsi ei ole vielä parhaassa terässään vaan se pitää käsityönä hioa. Nyt sain kotiin valmiiksi teroitetun partaveitsen ja käsityksen mitä tarkoittaa partaveitsen terävä. Teroituksen opettelu on tulossa myöhemmin.

Partasuti

Mäyrän karvasta valmistettua partasutia pidettiin keskustelupalstoilla parhaana. Niitä on kolmea eri laatua joista silvertip eli hopeakärki on kaikista arvokkain. On olemassa myös hevosen, karhun ja vaikka minkä karvasta valmistettuja suteja ja myös keinokuitusuteja. Sudin laatu vaikuttaa kuinka nopeasti saat vaahdotettua partasaippuasta itsellesi vaahtoa. Omaan pakettiini tuli perusmäyränkarvasuti.

Partasaippua tai partavoide

Partasaippuoita on hyvin monen tuoksuisia ja hintaisia. Partasaippuasta ladataan suti, jonka jälkeen erillisessä kulhossa muodostetaan vaahtoa lämpimän veden kanssa.

Partavoide on tuubissa ja sitä puristetaan erilliseen kulhoon mantelin koon verran. Tässä partasutia ei ladata vaan siitä aletaan synnyttämään vaahtoa. Jotkut käyttävät näiden kahden sekoitusta ja saadaakseen taivaallista vaahtoa lisäävät vielä apteekista saatavaa glyseriiniä.

Strop

Strop on kaistale nahkaa, jossa on toisella puolella kangas. Partaveitsen terävyyttä pidetään yllä stropin avulla. Jotkut käyttävät myös teroittamiseen stropia ja sitä varten olevia teroitustahnoja. Itse aion tulevaisuudessa ostaa erillisen teroituskiven. Stropia pitkin vedetään partaveistä selkä edellä ensin kangaspuolella n. 15 kertaa ja sen jälkeen selkä edellä nahkapuolella n. 50 kertaa.

Paketin odottaminen oli yhtä tuskaa. Luulin toivoni jo menneen, mutta viimeisenä päivänä vuotta 2012 oli posti tuonut yllätyksen. Parranajopakettini.