Edellislauantaina oli tykyporukan saunailta. Itse ajan aika usein parran lauantaisaunan jälkeen ja nytkin ajattelin, että miksei tälläkin kertaa. Sauna antoi loistavat löylyt ja järvessä oli hyvä käydä välillä virkistäytymässä. Alkuillasta olin esitellyt mukaan ottamaani C.V. Heljestrandin vintagepartaveistä muutamalle kiinnostuneelle.

Pieni mariskooli sai toimittaa vaahtokulhon virkaa, mihin se ei oikein soveltunut. En meinannut saada vaahtoa siinä aikaiseksi, mutta onneksi vaahto oli Fitjarin ja La Tojan sekoitus, joten tarpeellinen määrä vaahtoa saatiin tehtyä.

Saunarakennuksen terassilla stropatessa veistä sain uteliaita ihmettelijöitä ja kysymyksiä, että aionko tosiaan tuolla ajaa parran. Syntyi siinä myös muutenkin keskustelua parranajamisesta ja pääsin valistamaan hyviä ystäviäni, että on olemassa toisenlainen maailma kuin mikä marketin hyllyltä löytyy.

Kasvot vaahdossa siirryin pukuhuoneen peilin eteen ajamaan sänkeä pois. Yksi kiinnostui tosissaan ja seurasi pitkään sängen ajamista kysellen parranajoon liittyen ja jopa vakavasti harkitsi partaveitsen hankkimista kokeilumielessä. Lupasin lainata testivälineistöä, että pääsee kokeilemaan sopiiko veitsellä ajaminen.

Sänki katosi veitsen alle ja tein vain kaksi ajoa, myötä- ja vastakarvaan. Ajotulos ei ollut paras mahdollinen, mutta täysin kelvollinen. Eräs ystävistäni oli kasvattanut shemeikkaparran ja innostui partaveitsestä niin paljon, että kysyi, josko muotoilisin parran uuten uskoon.

Tein uudestaan valmistelut ja kaverille vaahto kasvoihin. Kaveria jännitti aikalailla ja itsellekin oli ensimmäinen kerta, kun toisen kasvoja siloittelin. Hän tärisi kuin haavanlehti, kun partaveitsi leikkasi sänkeä. Ensimmäisen ajokerran jälkeen sanoin hänelle, että taitaa olla tällä kertaa valmista, sillä jännitys oli pahentunut. Tietenkin äärettömän terävä partaveitsi kaulalla  toisen käsittelemänä ei ole jokapäiväinen asia. Lopputulos oli siisti ja parta sai komean muodon.

Seuraavana päivänä autossa takaisin tullessa takapenkiltä kuului "Kasvot on muuten edelleenkin älyttömän sileät".