Tylsällä partaveitsellä ajamista voisi verrata raastinraudalla parranpoistamiseen. Sain tilaukseni Saksasta ja ajattelin sunnuntai-iltana teroittaa partaveitseni. Olin jokseenkin väsynyt ja ajatukset harhailivat eli aivan väärä hetki opetella mitään uutta. Sen verran älysin, että varmistin kiven tasaisuuden ja se oli kuin olikin hieman kupera eli aloitin tasoittamalla kiven sitä varten tilaamallani tasoituskivellä.

En hoksannut laittaa kiveä likoamaan veteen 5-10 minuutiksi vaan heitin vettä suoraan kivelle ja aloin teroittamaan tai siis tylsistyttämään partaveistä. Tein n. 20 vetoa per puoli karkeammalla puolella ja saman verran hienommalla puolella. Terä vain tylstyi tylstymistään. Päätin antaa teroituksen olla siltä päivältä ja jatkaa, kun vireystaso olisi parempi.

Tänään minulle tuli mieleen, että eihän sitä nyt koko partaa voi kasvattaa. Otin vesihiomakiven ja annoin sen liota tiskialtaassa kymmenen minuuttia. Sen jälkeen roiskin vettä karkeammalle puolelle ja tein 15 vetoa molemmin puolin. Tämän jälkeen vaihdoin hienommalle puolelle ja tein noin 30 vetoa molemmin puolin. Partaveitsestä tuli kuin tulikin terävä, ainakin käsikarvoihin se tehosi. Parranajoa en ole vielä päässyt testaamaan.

Hoonaaminen ei ollut niin vaikeaa tai kullanhohtoista kuin siitä uskotellaan. Oikeastaan se on aika yksinkertainen toimitus, seuraavassa listattuna omat huomioni:

1. Anna kiven liota vedessä vähintään 5 minuuttia, ennemmin 10 minuuttia.
2. Varmista, että hiomakivi on tasainen
3. Pidä huoli, että pinnalla ei ole roskia
4. Käytä ennemmin liikaa vettä kuin liian vähän.
5. Tee teroitusliikkeet tasaisesti ja rauhallisesti, varo terää ettet vahingossakaan käännä sen kautta veistä ympäri.
6. Karkean puolen tehtävä on asettaa teroituskulma, hienommalla puolella terä viimeistellään todella teräväksi.
7. Älä paina terää kiveä vasten, jos jokin kohta tuntuu välttävän teroituksen, niin aseta siihen kohtaan sormella aivan pieni paine.
8. Testaa esimerkiksi käsikarvoitukseen terän eri kohtien terävyys.
9. Älä pelkää yrittämistä, muutkin sen osaavat ovat ihmisiä!