Sain heräteostokseni tällä viikolla postissa ja se oli todella tylsä. Ei ollut pelkoakaan saada haavaa terästä. Veitsi on arvailuni perusteella jonkinlainen matkamuisto. Terässä on merkinnät Wald-Solingen ja Ski, jonka viereen on kaiverrettu laskettelija.

Ajattelin tällä kertaa tehdä kaiken alusta ja ottaa myös kuvia työvaiheista. Ensiksi laitoin jälleen likoamaan vesihiomakiven ja tämän jälkeen otin kiillotusvälineet esiin. Pesin astianpesuaineella veitsen ja kiillotin sen Turtlewaxin kiillotusaineella odotellessa Naniwan likoamista.

partaveitsen_puhdistus-normal.jpg

Kuvassa on kiillotusliina, levityssieni ja Turtlewaxin kiillotusaine. Kaikkea oppii kun tekee ja tämä aine poisti kultauksen terästä! Tällä saa normaalista terästä lähtemään pinttymiä jonkin verran.

Tasausviivat-normal.jpg

Lyijykynällä piirretään kuvio hiomakiveen. Kun tasauskivellä hioessa kuviointi katoaa, niin tasaus on valmis. Helppo apukeino.

Hionta_v%C3%A4livaihe-normal.jpg

Käytä hioessa vettä ja pese välillä kiven pinta puhtaaksi. Hionta tapahtuu tasoituskiven raidoitetulla pinnalla pyörivin liikkein. Koko kiveä pitää tasoittaa niin kauan, että jokainen lyijykynämerkintä katoaa. Älä huijaa itseäsi rapsuttamalla pelkästään jäljellä olevaa kynämerkintää.

Tasaus_valmis-normal.jpg

Tasaaminen on valmis, koko lyijykynäkuviointi on kadonnut.

Teroitus_3000-normal.jpg

Suojaa partaveitsen selkä sähkömiehen teipillä kulumista vastaan. Teippi saattaa pitkällä aikavälillä muuttaa terän suun kulmaa. Teroitus aloitetaan karkeammalla eli tässä 3000 karkeudella. Veitsi oli niin tylsä, että olisin tarvinnut vielä karkeamman kiven. Veistä liikutetaan terä edellä tasaisin rauhallisin vedoin. Kostea tiskausliina pitää kiven paikallaan teroitettaessa. Tätä varten myydään omia telineitäkin, mutta tämä on toimiva vaihtoehto aloittaessa hoonausta.

Teroitus_8000-normal.jpg

Kun terän kulma on saatu hiottua karkeammalla puolella on aika siirtyä viimeistelyyn. Tässä kohtaa viimeistelykarkeus on 8000. Muista käyttää aina teroitettaessa vettä ja pitää huoli, että kiven pinta pysyy puhtaana.

lehti-normal.jpg

Kuivaa hiomakivi ja laita pala sanomalehteä kiven päälle. Nyt tässä vaiheessa siirrytään stroppaamiseen eli veistä liikutetaan tasaisesti selkä edellä.

k%C3%A4si-normal.jpg

Partaveitsen terävyyttä on hyvä testata käsikarvoitukseen. Itsellä oli ongelmia saada partaveitsen kärkiosa teräväksi ja se kävi käsikarvoituksen päälle.

Partaveitsi stropataan vielä lopuksi nahkaan, joka antaa viimeisen silauksen terälle ja tekee siitä täysin ajovalmiin. Sain partaveitsestä ajovalmiin, mutta aikaa siihen meni aika paljon. Jos tulevaisuudessa aikoo ostaa enemmänkin tylsiä partaveitsiä, niin pitää hankkia karkeudeltaan 1000 oleva hiomakivi.

Teroitin oman Dovoni samalla ja sen terävyys astui aivan uudenlaiseen luokkaan. Nyt uskallan väittää, että se on terävämpi kuin saapuessa postissa. Huomenaamuna pääsen testaamaan miten Dovo leikkaa sänkeä, millään ei malttaisi odottaa, mutta eilisiltainen ajo MK 31:llä teki niin hyvää jälkeä, ettei tarvetta ole tänään parranajolle.