Partaveitsen ajokulmiin löytää monenlaisia ohjeita ja ajatuksia netissä pyörimällä. Tiedossa on, että liian suuri ajokulma johtaa haavaan tai ihoärsytykseen, kun leikkaaminen muuttaa raastamiseksi. Liian pieni ajokulma taas ei leikkaa partaa ja veitsi liukuu sängen yli.

Netissä löytyy myös yleisesti ohje, että ajokulman tulisi olla 30 astetta. Siinä saa sitten miettiä peilin edessä, että 90 astetta on täysi kulma ja 45 astetta puolet siitä ja 30 astetta noin 3/4 osaa 45 asteesta. Helppoa eikö totta ja kyse on edelleen niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin parran ajamisesta :)

Ja ettei asia helpottuisi, niin partaveitsen terän leveys vaikuttaa myös ajokulmaan eli onko veitsi 3/8, 4/8 tai 5/8 ja niin edelleen. Terän leveys vaikuttaa siihen, minkälainen teräkulma partaveitseen on hiottu ja kuinka paksu veitsen selkä on.

Tässä vaiheessa voi alkaa jo lannistua, mutta asiaan on olemassa yksinkertainen oikotie. Itse olen huomannut, että 30 astetta on jo yleensä aivan liian jyrkkä ajokulma. Itse aloitin juurikin miettien peilin edessä tätä 30 asteen sääntöä, mutta nyt kun olen käyttänyt erilaisia partaveitsiä olen löytänyt hyvin yksinkertaisen keinon toimivaksi, mitä myös suositellaan.

Asetan partaveitsen melkein 0 kulmaan poskea vasten ja lähden tekemään ensimmäistä vetoa. Vedon aikana kallistan veistä vähitellen ja kun parta alkaa leikkaantumaan, niin ajokulma on siinä! Ajan mittaan motoriikka oppii tämän asian automaattisesti ja ajokulma tulee luonnostaan. Tällä keinolla voi lähteä ajamaan mistä tahansa kohtaa kasvoja.

Jos omistat erittäin karkean sängen, niin vastakarvaan ajaminen on eniten ihoa ärsyttävä ajoista. Niinpä ärsytyksen vähentäminen viimeisellä ajokerralla on suotavaa. Itse ajan vastakarvaan aivan olemattomalla kulmalla, sillä tarkoitus on leikata viimeiset karvat lyhyiksi eikä kaivaa niitä jyrkällä teräkulmalla ulos. Sänki on tässä vaiheessa muutenkin jo lyhyt ja mitä lyhyempi sänki on, sitä kovempi se on ajaa.

Ajokulma on kuitenkin yksilöllinen asia, joten vain kokeilemalla löydät omasi.