Uusi harrastus tuo uusia tuttavuuksia. Monet siirtyvät märkäajossa Gilleten multiterästä tai sähköhirmusta ensin perinteiseen partahöylään ja jotkut vielä siitä partaveitseen. Itsellä jäi partahöylä vaihe väliin, mutta onhan sitä tullut partaveitsestä huolimatta välillä vilkuiltua partahöyliäkin.

Tarjosin parranajon kautta tutuksi tulleelle Peksulle partaveistä koeajoon, sillä tiesin, että hän haluaisi päästä testaamaan partaveistä. Peksu on valovuosia edellä klassisessa parranajossa ja hänen kanssaan on ollut mukava keskustella asiasta ja vaihtaa ajatuksia. Lähetin hänelle vuodenvaihteessa tilaamani Dovon, minkä olin hoonannut ja stropannut erittäin huolella. Ennen kuin huomasinkaan oli partahöylä tulossa itselle postissa kolmen eri terän kanssa!

Partahöylän nähdessäni läikehti samanmoinen tunne kuin ensi kertaa veitsen nähdessä, onpa se pieni! Höylä oli pieni, mutta paljon paljon painavampi kuin partaveitsi. Tänään sain ensimmäisen mahdollisuuden kokeilla ja aloitin Derbyn terästä, koska se on pehmein niistä. Netti osoittautui jälleen hyväksi lähteeksi ja sain pienen kertauksen ajotekniikkaan ja ajokulmiin.

Kävin saunassa kaikessa rauhassa ja valitsin Derbyn laventelin tuoksuisen partavoiteen ajovoiteeksi. Voi veljet mikä laite oli ensimmäinen ajatus kun sain posken ajettua. Minkä ihmeen takia olen hassannut multiterähärveleihin omaisuuden, kun olisin tarvinnut vain kunnon partahöylän. Partahöylän paino teki tehtävänsä ja vielä kun kiristi hieman ihoa vapaalla kädellä, niin ajaminen oli mukavaa ja leppoista.

Partaveitseen tottuneena en kuitenkaan huomannut aluksi huuhtoa tarpeeksi usein höylää puhtaaksi. Tässä vain oli erotuksena se, että multiterä ei puhdistu kuin hammastikuilla sängestä ja vaahdosta, niin tämä tarvitsi vain vähän huljuttelua ja terä oli taas valmis uusia vetoja varten. Jännänä yksityiskohtana oli, että kun huuhtoi lämpimällä vedellä höylän, niin se tuntui mukavalta iholla, kun lähti tekemään vetoa.

Ensimmäinen kokemus oli erittäin positiivinen ja odotan vielä innolla, että pääsen testaamaan muitakin teriä. Nähtäväksi jää kumpi vie paikan ykkösenä, partaveitsi vai partahöylä. Toisaalta saattaa löytyä kultainen keskitiekin.

Kiitos Peksu!