Itse tein tämän parranajon päivää ennen, että ehtisin jakamaan teidän kanssa isäinpäivävinkkini :) Itse pyysin vaimoltani isäinpäivälahjaksi tunnin omaa rauhaa, että saan tehdä klassisen parranajon ilman ylimääräistä hälinää ja mekkalaa. Yleensä partaa ajaessa jaloissa pyörii reipas kaksi vuotias kyselemässä ja höpöttämässä. 

Itse ajoin parran heti aamusta. Pesin kasvot lämpimillä vedellä ja levitin ennen parranajoa käytettävää öljyjä kasvoille. Tämän öljyn sitruunaisen raikas tuoksu on omiaan avaamaan silmät aamulla. Vaikka öljy ei vaikuttaisi mitenkään edistävästi parranajoon, niin pelkästään tuoksun vuoksi käyttäisin sitä.

Öljyn pehmittäessä sänkeä stroppasin yhden C.V.:stä ajokuntoon huolella ja pitkään. Stropatessa viimeistään pää tyhjenee joutavan päiväisistä ajatuksista, sillä veitsen stroppaamisessa on jotain lumoavaa. Tämän jälkeen levitin partavaahdon kasvoille, lämmitin hanan alla pyyhkeen kuumalla vedellä. Sitten menin sohvalle makaamaan ja laitoin kuuman pyyhkeen kasvoille pehmittämään sänkeä. Ainoa haittapuoli tässä on, että pyyhe viilenee aivan liian nopeasti :)

Kun pyyhe viileni, niin ajoin kolmella kerralla sängen pois, myötäkarvaan, sivukarvaan ja vastakarvaan. Ajatukset olivat kokonaan partaveitsen liikkeissä ja partaveitsi liikkui tasaisen tarkasti. Ajokertojen välillä pyyhin lämpimään veteen kastetulla pyyhkeellä partavaahdot pois kasvoilta ennen uuden kerroksen levittämistä. 

Ajon jälkeen pesin kasvot puhtaaksi ensin lämpimällä vedellä ja laitoin vielä jääkylmässä liotetun pyyhkeen kasvoille hetkeksi aikaa. Sohvalla maatessa pienestä flunssasta huolimatta olo alkoi virkistymään, kun kylmä pyyhe virkisti mukavasti. 

Sohva selässä mieleeni putkahti muisto menneisyydestä. Olin nuorena usein vanhan pappani kanssa saunomassa. Pappa oli lähempänä 90-vuotta kuin 80-vuotta ja hänen parranajotapansa ei lähde mielestä helpolla. Saunaan mennessä hän otti muovisen vesikipon täyteen vettä, gilletten perinteisen partahöylän, missä teräpää aukeutui perhostyylillä ja vihreän saippuapalan. Ennen parranajoa kiukaalle heitettiin kaksi isoa vesikupillista vettä ja siinä vaiheessa, kun itsellä alkoi korvat palaa ja selkä nahka kärvistyä, niin pappa roiskaise vesiämpäristä hieman vettä kasvoille, hieroi saippuapalaa kämmenten välissä ja levitti saippuaa kasvoille. Tämän jälkeen heitettiin lisää löylyä pari isoa kipollista ja selkä suorassa käsituntumalla alettiin ajamaan sänkeä pois välillä tunnustellen ajotulosta. Itse yleensä olin jo tässä vaiheessa lähtenyt pesuhuoneen puolelle jäähdyttelemään. Tämä kaikki tapahtui säntillisesti pappan istuessa selkä suorassa ja toistui joka lauantai. Jälkeenpäin ajateltuna tämä taisi olla todellista perinteistä parranajoa.

Hyvää isäinpäivää kaikille!