partaveitsi-normal.jpg

Joulu on ohi ja jotkut meistä ovat olleet kiltimpiä kuin toiset. Kaikista kiltimpien lahjapaketeista on kuorittu esiin upouusi partaveitsi. Mikään ei ole hienompaa kuin se hetki kun pakkauksesta kuoriutuu kauan odotettu partaveitsi, oli se sitten ensimmäinen tai mieluisa lisä edellisten rinnalle. 

Pilven reunalla leijumisen voi kuitenkin pilata se hetki, kun olet innoissasi tehnyt suuren kulhollisen partavaahtoa, valmistellut kasvot lämpimällä pyyhkeellä ja jopa esiöljyllä. Stroppaat veistä hymy huulilla ja kun tulee ensimmäisen vedon aika, iho oikeaoppisesti kiristettynä, tuntuu kuin veitsi yrittäisi irroittaa partakarvat juurineen. Tunnelma kylpyhuoneessa latistuu nopeammin kuin huonosti tehty kohokas. Jos tämä on ensimmäinen kerta koskaan, kun ajat partaasi partaveitsellä, niin päälimmäisenä kelluu mielessä kysymys miksi tämä ei toimi? 

Uuden partaveitsen ostamista voisi verrata auton ostamiseen ilman moottoriöljyä. Sinulla on uusi hieno kulkupeli, mutta se ei ole vielä ajovalmis, vaan sinun on kaadettava moottoriöljy koneeseen ennen kuin voit lähteä liikenteeseen. Uusi partaveitsi on myös usein samanlainen eli tehtaalta tullessaan se tarvitsee vielä pienen käsin annetun teroituksen ennen kuin se todellakin leikkaa partaa.

Kyse voi olla myös ajokulmasta, vaahdosta tai stroppauksesta mitkä kaikki vaikuttavat parran ajamiseen. Jos kauppa ei ole myynyt partaveistäsi ajovalmiina, mikä aiheuttaa takuun raukeamisen, niin partaveitsesi tarvitsee todennäköisesti pienen teroituksen. Paras keino varmistaa onko partaveitsi terävä, niin on testata sitä käsikarvoitukseen heti paketista ottamisen jälkeen. Sen pitäisi leikata käsikarvoja äärimmäisen helposti, niiden pitäisi pelkästään partaveitsen näkemisestä napsahtaa poikki. Jos partaveitsi repii ja nyppii käsikarvoitusta tai suorastaan vain lanaa ne alleen, niin partaveitsi tarvitsee teroituksen..

Sinulla on siinä vaiheessa kaksi eri reittiä valittavana. Voit ostaa itsellesi yhdistelmävesihiomakiven 3000/8000 tai 3000/10 000 ja opetella teroittamaan partaveitsi. Se ei ole rakettitiedettä, mutta vaatii opettelua kuitenkin. Ajatus siitä, että joudut ensin opettelemaan teroittamaan partaveitsen ilman, että tiedät minkälainen on terävä partaveitsi saattaa lannistaa palavan halun partaveitsen käyttämisestä. Toinen vaihtoehto on antaa jonkun, joka tietää miten partaveitsi teroitetaan teroittaa partaveitsesi. Tuttavapiirissäsi saattaa olla henkilö, joka on houkutellut sinut partaveitsellä ajamisen pariin ja osaa teroittaa myös partaveitsen, joten häneltä kannattaa pyytää apua. Toinen vaihtoehto on lähettää partaveitsi teroitettavaksi Klassisen parranajon maailmaan korvausta vastaan, jolloin partaveitsi palautuu takaisin ajovalmiina eli sen tarvitsee vain ottaa paketista pois ja alkaa ajamaan partaa.

Loppujen lopuksi ei kannata kärsiä tylsästä partaveitsestä. Se voi tappaa palavan innostuksen partaveitsellä ajamista kohtaan nopeasti. Partaveitsellä ajamista ei kannata hylätä ennen kuin on päässyt kokeilemaan miltä oikeasti terävä partaveitsi tuntuu ja päässyt nauttimaan rahinasta, kun sänki katkeaa armottoman terävän terän edellä.