Strop1-normal.jpg

Stropin valmistaminen itse ei ole niin yksinkertaista kuin luulisi. Itse tein paljon taustatyötä ja selvittelin eri nahkojen soveltuvuutta stropiin. Yhtenä ongelmana voidaan pitää korkeaa laatua mitä vaaditaan nahalta. Pelkästään se ei riitä, että nahka näyttää täysin virheettömältä, vaan sen pitää myös käsin tunnusteltaessa tuntua täysin sileältä ja tasaiselta. Kun ajattelee, että kyseessä on luonnollinen nahka, mitä ei ole teollisesti käsitelty muuten kuin parkitsemalla, niin asia ei ole enää yksinkertaista. Puolikkaasta kasviparkitusta vuodasta amerikkalaisen stropvalmistajan Neil Millerin mukaan erinomaisia stropeja, ilman nahan muokkaamista, saadaan noin 30% vuotaa. Pienellä käsittelyllä saadaan vuodasta vielä 20% stropeihin soveltuvaa nahkaa eli 50 prosenttia soveltuu stropeihin huippuvuodista. Partaveitsen hieno terä asettaa nahalle siis erityisiä vaatimuksia.

Nahka pitää myös olla ehdottomasti kasviparkittua, Kromiparkitusta nahkasta on tuhoutunut luonnolliset öljyt ja rasvat mitä tarvitaan veitsen stroppaamisessa. Nahan paksuuden pitäisi olla noin vähintään 2,5 milliä ja siitä ylöspäin. Pituus ja leveys on sen jälkeen makuasia. 

Onnekseni löysin netin autuaasta maailmasta Nahkamaakarin, http://www.nahkamaakari.com/, joka opettaa nahkatöitä ja niinpä varasin kahden päivän yksityiskurssin tavoitteena tehdä oma strop, alusta loppuun. Nahkamaakarin Annika opetti hyvin ja selkästi eri nahkatyön vaiheet ja stropi rakentui kuin itsestään aina leikkaamisesta ompeluun. Kaiken lisäksi sain osakseni, niin hyvää vieraanvaraisuutta mihin harvoin törmää. Koko strop on tehty käsityönä ilman konevoimaa, jokainen tikkikin on ommeltu käsityönä satulasepän ompeleella. Metalliosat hakaa lukuunottamatta syntyi viilapenkissä kotona ennen kurssille lähtöä. 

Nahkamaakarin luona aloitettiin sopivan nahkan valitsemisella. Valjasnahka, mistä stropeja tehdään ei osoittautunutkaan riittävän hyvälaatuiseksi. Se oli silminnähden priimaa, mutta käsin tuntui pieniä kohoumia, joten valjasnahka jouduttiin laittamaan sivuun. Onneksi Annikalle oli jäänyt laukkukurssilta kasviparkittua laukkunahkaa, mistä saatiin tarkan tunnustelun jälkeen kaksi stropi nahkaa irroitettua. Sen jälkeen olikin vuorossa kaikkien nahkaosien leikkaaminen ja sovitukset helaan. Kaikki osat tehtiin valmiiksi ennen kuin kokoaminen aloitettiin. Ensimmäinen päivä eli noin 12 tuntia kului pelkästään osien ja ensimmäisen stropin valmistamiseen ja tietenkin eri tekniikoiden opetteluun, mitkä opetettiin kädestä pitäen. 

Oli älyttömän hienoa, kun ompeluvaihe alkoi ja strop alkoi saada muotoa ja ulkonäköä. Annika toi vielä hienon lisän yksityiskohtiin koristesuunnittelulla. Yksityiskohdat näkyvät salmiakkikuvioina ja koristeompeluna stropissa. Kun ensimmäinen päivä päättyi, niin selkää särki ja sormet hieman aristivat, mutta käsissä oli ensimmäinen käsityönä tehty strop. Suosittelen kaikille Salon lähiseuduilla asuville nahkatöistä kiinnostuneille Nahkamaakaria opetusta. Annika vaan on yksinkertaisesti hyvä opettamaan.

Tämän stropin erottaa muista stropeista seuraavat yksityiskohdat. Kaikki tikit ovat käsinommellut. Reunojen viimeistely ja käsittely, minkä ansiosta ne eivät ole karheita tai teräviä. Ja tietenkin yksityiskohtaiset koristeet. Jos haluat itsellesi mittatilauksena valmistetun stropin, minkä suunnitteluun voit osallistua, niin lähetä sähköpostia [email protected].

Klassisen parranajonmaailman stropin yksityiskohdat:

  • Paksuus noin 3mm
  • Leveys 70mm
  • Pituus 450mm
  • Materiaali kasviparkittu naudannahka

Strop2-normal.jpg

Strop3-normal.jpg