Parranajon maailman on sattuneista syistä englanninkielinen pääasiassa. On monenlaisia ilmaisuja ja sanoja, joihin törmätessään on ulkona kuin lumiukko. Tänne on tarkoitus kerätä ja suomentaa parranajoon liittyviä ilmaisuja. Jos olet selvittänyt jonkun sinua vaivanneen lyhenteen tai sanan, niin ilmianna se ehdottomasti minulle! Autathan myös korjaamaan virheellisen tiedon.

Partaveitsen osat

Partaveitsiosat_blogi-normal.jpg

Partahöylän osat

h%C3%B6yl%C3%A4n%20osat-normal.jpg

Aftershave balsam - Partabalsami

Partabalsami on voide, joka levitetään lievittämään kasvoille rauhoittamaan parranajosta ärtynyttä ihoa. Valmistajasta riippuen balsami voi sisältää alkoholia, jota ei suositella vasta-ajetulle iholle.

BBS / Baby butt smooth - Sileä kuin vauvanpylly

Täydellisenä ajotuloksena pidetään kasvojen ajamista yhtä sileäksi kuin vauvan pylly ja tämä on monen parranajajan unelma. Sileä kuin vauvanpylly on monta pientä täydellisesti onnistunutta asiaa ja märkäajoa aloitteleva saa odottaa hetken ennen kuin yltää tähän tulokseen.

DFS Damn fine shave - Perkuleen hyvä parranajo

Tämän on BBS:in pikkuveli. Tätä termiä käytetään, kun parranajo on muuten onnistunut, mutta ajotulos ei ole yltänyt BBS:iin.

Honing - Hoonaaminen

Partaveitsi pidetään terävänä hoonaamalla. Hoonaamisessa käytetään eri karkeudella olevia vesihiontakiviä tai hiomapaperia. Yleisimpiä karkeuksia partaveitsen terävyyden ylläpidossa on 1000, 3000 tai 4000 ja 8000. 1000 karkeudella asetetaan teräkulma ja siitä asteittan hiotaan aina hienommalla karkeudella edellisen karkeuden teroitusnaarmut pois. Jotkut käyttävät terän kiillottamiseen jopa 12 000 karkeudella olevaa vesihiontakiveä.

Lather - Partavaahto

Partavaahtoa saadaan vaahdottamalla partasudilla partasaippuaa tai partavoidetta. Vaahdotuksen aikana vaahtoon lisätään muutama pisara kerrallaan vettä toivotunlaisen vaahdon saamiseksi.

Shaving brush - Partasuti

Partasuti on isossa osassa märkäajoa. Parhaat partasudit valmistetaan mäyränkarvasta ja luokitellaan kolmeen eri luokkaan laatunsa perusteella. Saatavilla on myös muun muassa karhun ja hevosen karvasta valmistettuja suteja sekä synteettisiä suteja. Partasudin laatu vaikuttaa vaahdon muodostamiseen muun muassa.

Shaving cream - Partavoide

Partavoiteesta tehdään partavaahtoa. Partavoide on helppokäyttöisempää kuin partasaippua. Mantelin kokoisesta palasta saa riittävästi vaahtoa kolmeksi ajokerraksi. Partavoide vaahdotetaan partasudilla kasvoille tai kulhoon tai kämmeneen.

Shaving soap - Partasaippua

Partasaippuasta tehdään partavaahtoa. Partasaippuaa pehmitetään lämpimällä vedellä sutaisemalla sitä partasudilla saippuan pintaan. Pinnan pehmenemisen jälkeen sutiin ladataan saippuaa pyörivin ja pumppaavin liikkein 30-60 sekunnin ajan. Tämän jälkeen partavaahto muodostetaan kulhossa lisäämällä vähän kerrallaan vettä.

Straight razor / cut throat razor - Partaveitsi

Partaveitsellä on vielä nykyisin oma kannattajakuntansa. James Bondin Skyfallissa ollut parranajokohtaus lisäsi partaveitsien myyntiä raketin lailla. Partaveitsellä ajamiseen liittyy vahvasti märkäajo. Partaveitsiä valmistaa tällä hetkellä Dovo, Böker ja Thier-Issard. Paljon hyviä vintage-partaveitsiä on myös saatavilla.

Strop

Strop on nahkasta ja puuvillakankaasta tehty terän viimeistelyväline partaveitselle ennen parranajoa. Stropeja on riippuvamallisia tai lautaan tehtyjä. Stroppeja on myös eri leveyksiä ja pääasiassa on maku asia minkälaisesta stropista pitää.

Stropping - Terän viimeistely

Stroppaamalla viimeistellään partaveitsi ajokuntoon ennen parranajo. Kankaiseen osaan pyyhkäisteen terä selkä edellä noin 15 kertaa lian ja epäpuhtauksien poistamiseksi terän suulta. Nahkaiseen puoleen taas partaveitsi pyyhkäistään noin 50 kertaa selkä edellä myös, että terän hienon hienot hampaat saadaa oikean suuntaiseksi edellisen parranajon jäljliltä.

Überlather - Supervaahto

Supervaahto tehdään yhdistämällä partasaippuaa, partavoidetta ja apteekista saatavaa glyserolia. Glyseroli antaa supervaahdolle extraliukkautta. Supervaahdossa pyritään yhdistämään eri ainesosien hyvät puolet täydelliseksi kokonaisuudeksi.

Wet shave - Märkäajo

Märkäajon tavoitteena on tehdä parranajosta erityisen miellytävää. Märkäajoa voi käyttää myös uusilla moniteräisillä höylillä. Märkäajoon kuuluu huolellinen kasvojen valmistelu, kunnollinen partavaahto, 2-3 kertaa suoritettavat ajot ja hyvä jälkihoito kasvoille parranajon jälkeen.