Klassinen parranajo

Mitä on klassinen parranajo

Parranajo voi olla paljon muutakin kuin jokapäiväinen pakko. Klassisen parranajon tarkoitus on tehdä parranajosta miellyttävää, ihoystävällistä ja jopa nautinnollista. Klassinen parranajo eroaa tavallisesta parranajosta siten, että siinä käytetään partasutia, partasaippuaa tai -voidetta, perinteistä partahöylää tai -veistä. Käyttämällä partasaippuaa tai -voidetta ja partasutia pääset jo lähelle klassista parranajoa. Unohtakaamme siis purkkivaahdot ja -geelit hetkeksi sekä moniterähöylät ja sähkövempaimet.

Parranajon valmistelu

Klassisessa parranajossa ihon valmistelu ja sängen pehmentäminen on tärkeä osa parranajoa. Tässä on yksi esimerkki parranajon rutiiniksi. Laita partasuti likoamaan ja pehmenemään lämpimään veteen. Sipaise muutama pisara vettä partasaippuan pintaan, vesi pehmittää sopivasti partasaippuaa ja helpottaa partasudin lataamista. Itse en malta olla nuuhkimatta tässä vaiheessa partasaippuasta lähtevää tuoksua.

Jatka pesemällä kasvot kädenlämpöisellä vedellä ja mielellään kasvojenpesuaineella. Pesu poistaa iholtasi epäpuhtaudet ja avaa ihohuokosia nostaen sänkeä pystyyn. Kasvoja pestessä tunnustele mihin suuntaan partasi kasvaa. Parran kasvusuunta vaihtelee eri kohdissa kasvoja ja kasvusuunnat ovat yksilöllisiä.

Partavaahdon luominen

Kasvopesun jälkeen voit aloittaa partavaahdon tekemisen. Kaada partasaippuakulhosta ylimääräinen vesi pois. Ota partasuti likoamasta ja purista siitä ylimääräiset vedet pois ja ravista muutaman kerran hellästi. Liian kova ravistaminen löystyttää partasudin karvoja. Pyöritä kevyesti sutia partasaippuan pinnalla, liian kova painaminen rikkoo partasudin karvat. Riippuen sudista ja partasaippuasta partasudin lataamiseen menee noin 30-60 sekuntia. Partavoidetta käyttäessä taas latausvaihe jää pois ja kulhon pohjalle laitetaan mantelin kokoinen täplä partavoidetta, mikä voidaan suoraan vaahdottaa partasudilla.

Partavaahdon tekeminen aloitetaan laittamalla muutama tippa vettä kulhoon. Pyöritä partasutia kulhossa ja lisää vettä aina välillä muutama pisara. Tee välillä kevyttä pumppaavaa liikettä sudilla. Älä hämmästy vaikka kulho ei tulvi partavaahtoa, suurin osa partavaahdostasi on sudissa. Partavaahto on valmista, kun nostat sudin kulhosta ja kulhon pohjalle tai sutiin jää teräviä piikkejä, mitkä eivät lässähdä. Partavaahto on tärkeä osa parranajoa ja sen tekemistä kannattaa harjoitella muutama kerta. Näin pääset jyvälle kuinka paljon vettä tarvitaan partavaahdon tekemiseen ja mikä on sinulle paras partavaahdon koostumus.

Parranajo

Partavaahto levitetään pyörivin liikkein tai maalaamalla kasvoihin. Partasuti nostaa sänkeä pystyyn ja vie vaahdon sinne missä tarvitaan eli iholle. Partasaippuasta tai -voiteesta tehty partavaahto ehkäisee ihoärsytystä ajon aikana. Jos sinulla on ylimääräistä aikaa, niin levitä kasvoille kuumalla vedellä kasteltu pyyhe partavaahdon levityksen jälkeen. Tämä pehmentää vielä paremmin sänkeä ja ihoa. Kun pyyhe viilenee, niin pyyhi kasvoilta partavaahto pois ja levitä uusi kerros ensimmäistä parranajoa varten.

Klassisessa parranajossa parta ajetaan kolmessa eri vaiheessa. Ihoärsytyksen ehkäisemiseksi pyritään välttämään vaahdottoman alueen uudelleen ajamista. Kasvojen ei kuulu näyttää siltä kuin olisit kastanut kasvosi kermavaahtoastiaan. Vaahdon paljous ei takaa sen laatua. Usein partasaippuoista tulee ohut, mutta erittäin liukas kerros, kun se levitetään kasvoille. Ei haittaa vaikka ensimmäisen ajokerran jälkeen kasvot eivät tunnu sileiltä kuin vauvanpylly. Ajaessa kannattaa vapaalla kädellä kiristää ihoa ja käyttää kasvon ilmeitä apuna. Partasaippua saattaa kuivahtaa kulhoon hieman parranajon aikana, mutta lisäämällä muutaman pisaran vettä saat siitä jälleen erinomaista partavaahtoa.

Aja ensimmäiseksi myötäkarvaan parta. Älä paina, vaan anna partahöylän tehdä työ, tämä tietenkin saattaa olla hieman hankalaa, jos käytät nykyaikaista moniterähöylää. Kun ensimmäinen ajokerta on tehty, niin levitä toinen kerros partavaahtoa. Nyt on vuorossa sivukarvaan ajaminen. Kun saat sivukarvaan ajamisen tehtyä, niin on aika tunnustella kasvoja. Jos olet tyytyväinen ajotulokseen, niin olet valmis. Mutta jos kuitenkin kasvoilla on vielä sinua häiritsevää sänkeä, niin on viimeisen ajokerran vuoro. Saadaksesi parhaan vaahdon vastakarvaan ajoa varten voit puristaa partasutia tyvestä kärkeen päin, näin saat esiin koko ajan kuohkeutuneen vaahdon. Vastakarvaan ajon jälkeen tunnustele vielä tarvitseeko jokin kohta kasvoistasi paikkausajon. Jos jossain pieni kohta missä on vielä sänkeä, niin levitä hieman vaahtoa vain siihen kohtaan ja tee paikkausajo.

Parranajon jälkeen

Olet saanut parranajon tehtyä, mutta vielä on tärkeä jälkihoito tekemättä. Ensimmäiseksi aloitetaan ihohuokosten sulkemisella, mitkä avattiin alkuvaiheessa. Pese huolellisesti kädenlämpöisellä vedellä kasvoilta partavaahdon jäämät pois. Sen jälkeen laita vesihana aivan jääkylmälle vedelle ja valele kasvoja useasti kylmällä vedellä. Kylmä vesi auttaa sulkemaan ihohuokoset. Jos sinulla on vielä hetki aikaa, niin kastele pyyhe jääkylmällä vedellä ja levitä se kasvoillesi. Taputtele kasvot kuivaksi pyyhkeellä. Käytä ajon jälkeen hyvälaatuista partabalsamia tai aivan peruskosteusvoidetta. Vältä alkoholia sisältäviä after shave tuotteita.

Pidä huolta partasudistasi. Pese partavaahto pois kädenlämpöistä vettä kuumemmalla vedellä. Kun saat partasudin pestyä, niin purista siitä ylimääräinen vesi pois ja ravista hellästi muutaman kerran. Jätä partasuti kuivumaan avoimeen tilaan, älä sulje sitä kosteana kylpyhuoneen kaappiin. Voit aika ajoin pestä partasutisi koirashampoolla.

Sinusta saattaa tuntua, että aikasi eri riitä tähän kaikkeen, mutta kaiken kaikkiaan tähän rutiiniin kuluu aikaa 10-15 minuuttia. Klassinen parranajo on aikaa itsellesi, mutta minun täytyy varoittaa. Klassinen parranajo on äärimmäisen koukuttavaa.

Miellyttäviä hetkiä parranajon parissa!

Juha
Klassisen parranajon maailma