badger-normal.jpg
Vintage partaveitsiä

 

Veitset 2-5 tulevat varmuudella Eskilstunasta Ruotsista. Veitset ylhäältä alaspäin:

1. Terässä ei ollut tunnisteita, terän varressa oli näkyvissä enää teksti "arranted". Muotoilu on silmää hivele.

2. Tämä on C.V. Heljestrandin partaveitsi 5/8 kokoisena.

3. C.V. Heljestrandin partaveitsi No. 24.

4. C.V. Heljestrandin partaveitsi MK 31. Terässä on peukaloa varten lovi. Kahva on vaihdettu, jossakin kohtaa, sillä kahvassa lukee Fermarud, joka oli saksalainen partaveitsibrändi.

5. Eriksson & Björklundin partaveitsi. Yhtiön perusti C.V. Heljestrandilta lähteneet työntekijät.

Jouduin nielaisemaan muutaman sanan uusien välineiden hankkimisesta. Kohdalleni osui aika erikoinen tilanne ja minulle tarjottiin yllä olevia partaveitsiä. Tutkin niitä vähäisellä asiantuntemuksellani ja innostuin mitä enemmän tutkein niitä. Nahkakotelossa on merkintä Osgar 1932, uskoakseni kyseessä on hänen parranajosettinsä 1930 -luvulta. Minua kutkuttaa miettiä minkälainen mies on seissyt peilin edessä, pidellyt partaveistä käsissään ja kuinka partaveitsellä ajaminen on ollut hänelle arkipäivää.

Siitä vaihtoiko hän partahöylään vai ajoi katkeraan loppuun asti partaveitsellä jää mysteeriksi. Partaveitsistä on pidetty todella hyvää huolta. Kaikki partaveitset olivat ruosteettomia ja laitettu talteen ajovalmiina. Veitsiä on myös säilytetty hellävaraisesti läpi vuosikymmenien, myös kahvat ovat hyvässä kunnossa.