Minulla on ollut pitkän aikaa Razor Masterin lähettämä Kamisori kaapissa. Jossain vaiheessa teroitin sen ja ihailin sen terävyyttä, mutta jostain aivotukkeutumasta johtuen en ole ajanut sillä... ennen tätä iltaa. 

Kamisori.jpg

Kamisori on itseasiassa yleisnimitys partavermeille Japaniksi, joten kaikki parranpoistovälineet ovat kamisoreja. Kuitenkin länsimäisessä kielessä kamisori on vakiintunut tarkoittamaan juuri kuvasta löytyvää japanilaista partaveistä, mitä kutsutaan myös wakamisoriksi tai nihonkamisoriksi. Näillä munkit ajoivat rituaalimenoissa päästään hiukset jo useita vuosisatoja sitten.

Kamisori on kovera enemmän toiselta puolelta kuin toiselta ja parranajossa on tarkoitus käyttää ihoa vasten vain toista puolta veitsestä. Puolten nimet ovat ura ja omote. Ne erottavat siitä, että urassa on valmistajan tai/ja materiaalimerkit ja ura on poispäin kasvoista. Omote on siis veitsen puoli mikä on kasvoja kohti ja enemmän koverrettu. Molemmat puolet kuitenkin ajavat partaa, mutta erilaisilla ajokulmilla. 

Suurimmat erot länsimaiseen partaveitseen on, että tässä ei ole erillistä kahvaa vaan pitkä ruoto. Kamisorin terä on myös lyhyt ja kärki hyvin terävä ja esiin työntyvä. Itselle tulee mieleen, että tällä on tarkoitus ajaa toiselta parta eikä itseltä, mutta onnistuu se omin kätösinkin. Mutta minkälaista oli ajaa parta kamisorilla?

Partavaahto oli valmistettu Fitjarin saippuasta, mistä saa hyvin liukkaan vaahdon. Partaa oli muutaman päivän sänki eli töitä kamisorilla riitti. Otteiden hakeminen vei hetken aikaa ja varsinkin toinen puoli kasvoista tuotti ajatustyötä. Muutama harjoitusliike ilman ihokosketusta ja veitsen pyörittelyä kädessä, niin oli aika aloittaa ajaminen.

Terä leikkasi hyvin sänkeä ja tein hyvin pieniä vetoja partaa ajaessa. Terä leikkasi pehmeästi ja sulavasti paksunkin sängen läpi repimättä. Pidin koko ajan silmällä terävää kärkeä mikä voisi tehdä pahankin haavan suun alueella tai nenään. Kapea ruoto tuntui jännältä kädessä ja ote oli aika kynämainen välillä. Parhaiten mieleen jäi anteeksiantavuus ajaessa, kokeilemani kamisori ei ollut lainkaan agressiivinen vaan erittäin miellyttävä ajaa. Kahden myötäkarvaan ajon jälkeen kasvot olivat sileät kuin vauvanpeppu, joten ajonautinto loppui hieman kesken kamisorin tehdessä hyvää jälkeä nopeasti. En tiedä miksi en aikaisempaa ollut ajanut kamisorilla, koska tämä on ehdottomasti kokemisen arvoinen asia parranajajille!