Partaveitsi ei pysy terässä itsestään. Partaveitsen hoonaustiheyteen vaikuttaa parranlaatu, kuinka usein veistä käytetään ja ennen kaikkea stroppaustekniikka. Jos stroppaustekniikka ei ole kunnossa, niin veitsi menettää nopeasti teränsä.

Luonnonkivet

Luonnonkivet ovat maasta louhittuja kiviä. Joidenkin kivien karkeus saattaa vaihdella, sillä toisin kuin keinotekoisten kivien, niin luonnonkivien karkeus ei aina ole aivan tarkasti selvillä. Yleisimpiä luonnonkiviä ovat coticule ja JNAT. JNAT tarkoittaa japanilaisia luonnonkiviä. Yhdellä kivellä voi korvata useamman keinotekoisen kiven, mutta se vaatii enemmän opettelua, että teroittamisessa päästään samankaltaisiin tuloksiin.

Keinotekoiset kivet

Keinotekoisten kivien etuna on, että niiden karkeudet tiedetään tarkalleen. Partaveitsen hoonaamiseen tarvitaan usein enemmän kuin yksi kivi. Keinotekoisia kiviä on useita kuten Naniwa Superstone, Norton ja Ohishi. Vesihiomakiviä on saatavilla hyvin laaja skaala eri karkeuksia. Näiden kivien etuna on, että ne on suunniteltu varta vasten teroittamiseen.

Hiomatahnat

Hiomatahnat (strop paste) on stropin kanssa käytettäviä hiomatahnoja. Hiomatahnoja käytettäessä pitäisi varata käyttöön kaksi stropia, joista toista käytetään ainoastaan hiomatahnan kanssa. Hiomatahnalla voidaan tehdä ylläpitoteroitukset, mutta varsinaisen terän asettamista niillä ei voi tehdä. Tahnaa suositellaan käytettäväksi mielellään mailastropin kanssa, koska tavallisella stropilla pyöristetään terän suu helposti. Yleisin tahnojen aine on kromioksidi, mitä on saatavissa eri karkeuksina. Yleensä jos veitsi hoonataan kivien avulla voidaan terä viimeistellä käyttämällä 0.5 tai 0.25 mikronia olevia tahnoja. Kun terä on menettänyt jo terävyyttään, niin tahnoja on saatavissa 1-6 mikronin karkeudella. Mitä isompi luku, sen voimakkaampi hiomateho.

Hiomapaperit

Jotkut käyttävät laadukkaita hiomapapereita partaveitsen teroittamiseen. Hiomapapereiden hyvänä puolena voidaan pitää pieniä kustannuksia. Esimerkiksi 1000 karkeudeltaan oleva vesihiomapaperi maksaa noin kaksi euroa arkki. Näistä voi tehdä myös filssejä eli liimata puusta tehtyyn levyyn tai laudan palaseen  hiomapaperin. Helpoiten hienokarkeuksisia hiomapapereita löytyy automaalaustarvikkeita myyvistä liikkeistä.

Kivien tasaus

Ennen kiven käyttöön ottoa ja tasaisin väliajoin hiomakivi pitää tasata. Tämä pitää tehdä sitä varten olevalla tasauskivellä mielellään. Hiomakiven pintaan kannattaa piirtää siksak-kuvioita lyijykynällä, että tietää milloin hiomakivi on tasaisen. Epätasaisella hiomakivellä on mahdoton teroittaa partaveitsi.

Teränsuun asettaminen

Terän suun asettaminen tapahtuu karkeudella 1000. Terän suun asettaminen tulee kysymykseen, kun partaveitsi on tosissaan tylsistynyt ja on todennäköistä, että pelkästään ylläpitohoonaus ei auta. Kuinka monta kertaa pitää veistä hioa edestakaisin, on monen tekijän summa. Partaveitsen terän laatu, tekniikka ja mieltymykset vaikuttavat vetojen määrään. Tärkeää on muistaa hioa molemmilta puolilta yhtä monta kertaa partaveistä. Hiiliteräksestä tehty tavallinen terä teroittuu helpommin kuin ruostumattomasta teräksestä valmistettu terä.

Viimeistely

Viimeistely tapahtuu karkeudeltaan 3000 tai 4000 olevalla kivellä. Tässä aletaan hiomaan pois karkeamman hionnan jättämiä naarmuja. Nämä naarmut eivät näy ihmissilmälle ilman mikroskooppia.

Kiilloitus

Kiilloitus tapahtuu karkeudeltaan 8000 tai suuremmalla olevalla vesihiomakivellä. Tämä on jo kiillotusta ja tarkoitus on poistaa edellisen kiven aiheuttamat naarmut. Kiillotukseen kannattaa käyttää aikaa, sillä se antaa partaveitselle viimeisen silauksen. Jotkut neuvovat käyttämään enemmän aikaa aina kuin mitä edellisen kiven kanssa meni, kun hoonataan portaittain partaveistä.

Stroppaus

Partaveitselle antaa viimeisen silauksen stroppaus. Voit laittaa esimerkiksi hiomakivesi päälle sanomalehteä, mikä toimii stropina ja sen jälkeen vielä antaa viimeisen silauksen nahkastropilla. Jos haluat viimeistellä hoonauksen stropitahnalla, niin 0.5 mikronia on sopiva karkeus.

Hoonaustekniikka

Jos käytät vesihiomakiviä, niin niitä olisi hyvä liottaa 10-15 minuuttia vedessä ennen teroittamisen aloittamista. Muista käyttää hoonatessa mielellään liikaa kuin liian vähän vettä.

Vaikka sinulla ei olisikaan mikroskooppia, niin voit seurata terän suun tasaista teroittumista peilaamalla valoa partaveitsen terästä. Hoonatessa ei kannata kiirehtiä vaan pidä huoli, että veitsi kulkee tasaisesti kivellä ja vesipatja menee terän edellä tasaisena massana. Veitsen selkä ei saa irrota kivestä, että terän suu ei pyöristyisi. Pidä huoli, että kivesi pinta pysyy puhtaana hoonauksen aikana.

Terää voi painaa kevyesti hoonatessa, mutta yhtenä muisti sääntönä on, että mitä hienommaksi hiomakivi menee karkeudeltaan, niin sen vähemmän käytetään painetta. Esimerkiksi karkeudella 8000 käytetään vain veitsen painoa hoonauksessa.

Jotkut suojaavat terän selän sähkömiehen teipillä. Teippi estää varsinkin uusien partaveitsien selkään tulevat hiontajäljet, eikä vaikuta vielä suuresti teräkulmaan. Mutta mitä useammin samaa partaveistä hoonataan teipin kanssa, sitä varmemmin teräkulma muuttuu, mikä heikentää leikkaavuutta.

Aloittelijan hoonaustarpeet

Kun aloittelee hoonaamista, niin ensimmäisenä on mielessä, että mitä tarvitsee hoonaamiseen? Youtubesta ja eri parranajofoorumeista löytyy paljon tietoa hoonaamisesta. Jopa niin paljon, että siinä menee pää sekaisin. Jos partaveitsi on ostettu uutena liikkeestä, niin todennäköisesti tarvitaan ainoastaan ylläpitohoonausta. Tähän soveltuu hyvin yhdistelmä kivi, missä yksi puoli on karkeudeltaan 3000 tai 4000 tuhatta ja toinen puoli vähintään 8000. Sen lisäksi tarvitaan tasauskivi. Nyt vasta on mahdollista aloittaa hoonaus. Jos tulevaisuudessa aikoo kunnostaa huonossa terässä olevia partaveitsiä, niin myös karkeudeltaan 1000 oleva teroitusväline on tarpeen.

Toisena vaihtoehtona voidaan pitää, että ensimmäisen partaveitsen kanssa ostaa mailastropin mikä on kaksipuolinen ja hiomatahnaa. Kun terä alkaa menettämään leikkaavuuttaan, niin mailastropin toiselle puolelle voi levittää hiomatahnaa, millä terän saa palautettua takaisin leikkaavaksi. Tämä vähentää myös hoonaustarvetta ja tarvittaessa voit teroituttaa veitsesi muualla.

Halvan miehen stropin voi tehdä sanomalehdestä ja tasaisesta alustasta. Sanomalehden muste toimii hienona kiilloitusaineena. Voit myös käyttää sanomalehteen stroppaamista hoonaamisen ja nahkalla stroppaamisen välissä.

Terävyystestit

Mistä tiedät onko partaveitsesi terävä? On olemassa useita eri tapoja testata partaveitsen terävyyttä. Itse esittelen tässä muutaman tavan.

Hiustesti

Kun partaveitsi on hoonaattu ja stropattu, niin painaessa kohti suoraan hiuksen partaveitsen terään sen pitäisi katketa ilman viiltävää liikettä. Tämä testi aiheuttaa erimielisyyttä partaveitsen käyttäjistä. Monen mielestä vaikka partaveitsi ei läpäise testiä, niin leikkaavuus parranajossa voi olla huippuluokkaa.

Peukalotesti

Peukaloa sipaistaan varosti terän vastaisesti. Tässä kohden terävän partaveitsen pitäisi pureutua hieman peukaloon. Jos peukalo liukuu ilman terään takertumista terän lävitse, niin silloin partaveitsesi on tylsä. Ole kuitenkin varovainen ettet halkaise peukaloasi!

Kynsitesti

Tämä testi perustuu samaan ajatukseen kuin peukalotesti. Tässä partaveistä vedetään kynttä pitkin ilman painamista. Jos terä tuntuu takertuvan kynteen, niin se on terävä. Jos taas se liukuu ilman takertumista kynnen yli, niin silloin partaveitsi on tylsä.

Ajotesti

Itse pidän ajotesteistä eniten. Parasta ajotestissä on, että se antaa tuntumaa, onko partaveitsi koko terän matkalta leikkaava. Hoonauksen aikana voi testata käsien tai jalkojen ihokarvoitukseen terän leikkaavuutta terän eri kohdissa. Hyvin hoonattu partaveitsi katkaisee vaivattomasti ihokarvat, kun taas tylsä partaveitsi nyppii tai suorastaan lanaa edestään ihokarvat. Partaveitsen todellinen terä selviää kuitenkin vasta siinä vaiheessa, kun olet vaahdottanut kasvosi ja alat ajamaan partaveitsellä partaasi.

Lopuksi

Voit halutessasi sukeltaa parranajon maailmaan ja yrittää ottaa portaittain kaiken oleellisen haltuun partaveitsellä ajamisesta aina hoonaamiseen. Jos olet kiinnostunut vain partaveitsellä ajamisesta voit aina kääntyä Klassisen parranajon maailman teroituspalvelun puoleen. Hoonaamisessa tärkeintä on tietää minkälainen on todella terävä partaveitsi ja miten se saavutetaan.

Teräviä hetkiä!

Juha
Klassisen parranajon maailma

Lähteet:

Badger and Blade, www.badgerandblade.com
Straight Razor Place, www.straightrazorplace.com