aloitus-normal.jpg

Klassinen parranajo tai perinteinen parranajo tarvitsee tietynlaiset välineet. Itsestäsi on kiinni kuinka paljon haluat käyttää rahaa klassisen parranajon välineisiin päästäksesi alkuun. Toisaalta partasuti ja partasaippua- tai voide ovat asia mikä kannattaa säilyttää, vaikka luopuisitkin partaveitsestä. Jo niiden käyttäminen parantavat tavallisella gilletellä ajamista. Toisaalta, jos partaveitsi ei ole sinua varten, niin suosittelen vielä kokeilemaan perinteistä partahöylää.

Jokaisella on omat syynsä kokeilla klassista parranajoa. Itse olin yksinkertaisesti kyllästynyt moniterähöylän aiheuttamiin iho-ongelmiin ja en pitänyt lainkaan parranajamisesta. Itseäni vielä kiehtoo vanhojen taitojen oppiminen, joten klassisen parranajon aloittaminen oli helppoa itselleni. Kun jaksaa ajaa partaveitsen kanssa se alkaa nopeasti palkitsemaan, pienin askelin on hyvä edetä. Tietenkin omassa parranajossa on muuttunut partaveitsen käyttämisen lisäksi moni muukin asia kuten sängen ja ihon valmistelu parranajoa varten.

Alkuun päästäksesi tarvitset partaveitsen, partasudin, stropin ja partasaippuan tai partavoiteen, sen lisäksi vielä suosittelen sinulle haavapuikkoa (styptic pencil). En suosittele sinua ostamaan pelkkää partaveistä ja käyttämään purkkipartavaahtoa, sillä se ei välttämättä anna parasta suojaa ja liukkautta partaveitsellä ajamista varten.

Partaveitsen ostaminen

Partaveitsien valikoima on laaja. Itselläni oli pitkään sormi suussa, kun yritin valita itselleni oikeanlaista partaveistä ilman, että olin koskaan nähnyt sellaista kädestä pitäen. Partaveitsen koko merkitään tuumissa kuten 4/8, 5/8, 6/8 jne. Merkintä tarkoittaa terän leveyttä. Vasta-alkajalle suositellaan partaveistä koossa 5/8 tuumaa. Tämä koko on hyvä ensimmäiseksi partaveitseksi, sen perusteella voit päätellä haluatko seuraavien partaveisten olevan kapeampi vai leveämpi teräisiä tai pysytkö 5/8 tuumaa leveissä veitsissä. Partaveitsissä koveruudella on merkitystä ajon tarkkuuden kanssa. Mitä koverampi terä sen tarkempi ajo ja helpompi teroittaa. Uudet partaveitset ovat pääsääntöisesti puolikoveria, koveria tai extrakoveria. Koveruudella on myös vaikutusta käytettävään ajokulmaan.

Malta luopua muutamasta eurosta partaveitsen vuoksi. On olemassa halpoja partaveitsiä, joita saa 10-30 eurolla hankittua, joten kiusaus saattaa käydä suureksi. Tällaisen partaveitsen ostaessa sinulla ei kuitenkaan ole tietoa eikä taitoa saada sitä riittävän teräväksi parranajoa varten. Varmoja valintoja on Dovon, Thiers-Issardin, Bokerin tai Ralf Austin partaveitset. Näiden merkkien edullisimmatkin veitset ovat hyviä valintoja ensimmäiseksi partaveitseksi ja niillä on kysyntää käytettynä.

Käytetty partaveitsi on myös hyvä vaihtoehto. Käytettyjä partaveitsiä löydät antiikkiliikkeistä, netin kauppapaikoista ja huutokaupoista. Nämä veitset eivät välttämättä ole tarpeeksi teräviä ostettaessa parranajoa varten vaikka niin mainostettaisiinkin. Yksi vaihtoehto on ostaa partaveitsi joltakin tunnetulta alan harrastajalta. Saatat kuitenkin saada hyvän partaveitsen 15-50 euron suuruisella panostuksella. Käytettyjä veitsiä löytyy myös monien parranajotarvikkeita myyvien nettikauppojen valikoimista. Hyviä käytettyjä partaveitsiä on muun muassa käytännössä kaikki vanhat veitset, jotka ovat valmistettu Solingenissa tai Eskilstunassa.

Ostaessa uudenkin partaveitsen se ei välttämättä ole ajovalmis. Jotkin parranajotarvikkeita myyvistä nettiliikkeistä myyvät ajovalmiita partaveitsiä ja jotkut ostajat lähettävät partaveitsen teroitettavaksi ennen kuin käyttävät sitä ensimmäisen kerran. Jos kuitenkin päätät kokeilla uutta partaveistä heti parranajoon, niin älä luovuta, jos se nyppii tai repii sänkeä. Partaveitsesi tarvitsee vain pienen virkistyksen terään, minkä jälkeen se vasta pystyy suoriutumaan parranajosta hyvin.

Partasuti

Partasuteja valmistetaan eri eläinten karvoista tai synteettisistä materiaaleista. Mäyränkarvasudit ovat monen mielestä parhaita. Mäyränkarvasuteja on kolmea eri laatua eli pure badger, best badger ja silvertip/super badger. Ensimmäiseksi partasudiksi riittää täysin hyvin perus mäyränkarvasuti eli pure badger. Villisiankarvasta tehty (wildboard) partasuti on myös hyvä valinta ensimmäiseksi partasudiksi. Se on hieman jäykempi ja jämäkämpi kuin mäyräkarvasudit ja tuntuu karheammalta.

Partasaippua tai partavoide

Suurin ero partavoiteella ja partasaippualla on partavaahdon tekemiseen vaadittava työ. Partasaippuaa käyttäessä partasuti on ladattava ensin partasaippuasta, minkä jälkeen siitä voidaan vasta alkaa muodostamaan vaahtoa. Partavoide taas on helppo tapa valmistaa vaahtoa. Partavoidetta ei tarvitse erikseen ladata sutiin vaan sitä laitetaan kulhon pohjalle sopivan kokoinen täplä, mikä vaahdotetaan partasudin avulla. Jos haluat päästä helpolla, niin suosittelen valitsemaan partavoiteen (shaving cream), jolloin pääset oikaisemaan mutkan partavaahdon teon opettelussa. Voit aina myöhemmin opetella partasaippuan käyttämisen. Partavaahdon tekemistä kannattaa harjoitella, sillä oikea partavaahto on erittäin tärkeää onnistuneen parranajon kannalta.

Strop

Strop on yleensä palanen nahkaa mitä käytetään partaveitsen terän ”oikaisemiseen” ennen parranajoa. Partaveitsen terä on niin hieno, että se kärsii aina hieman partaa ajaessa, joten stroppaaminen on välttämätöntä hyvän parranajon kannalta. Stropeja myydään roikkuvia malleja (hanging strop) ja mailamalleja (paddle strop). Stropissa voi olla useampi eri nahka tai lisänä esimerkiksi puuvillakangasta. Puuvillakangas on tarkoitettu muun muassa terän kuivaamiseen tai sitä voi käyttää teroitustahnan kanssa. Nahkapuolella viimeistellään terä ennen parranajamista.

Roikkuva strop (hanging strop)

Tämä on perinteinen strop, mikä on useimmilla jäänyt mieleen elokuvista missä käytetään partaveistä. Ensimmäisen stropin kannattaa olla hyvä, mutta ei markkinoiden paras, sillä tulet stropatessa pakostakin viiltämään sitä. Viillot ovat korjattavissa, mutta näkymättömiin niitä ei saa. Stropissa mukana tuleva kangas ei ole välttämätön ensimmäisessä stropissa. Kangasta käytetään partaveitsen terän puhdistamiseen ja kuivaamiseen, sitä voi myös käyttää eri teroitustahnojen kanssa.

Mailastrop (paddle strop)

Mailastropiin on liimattu yleensä puuaihioon molemmin puolin jonkinlainen pinta, joista ainakin toinen on hieno nahka. Hienolla nahkalla on tarkoitus tehdä viimeistely ja karkeampi nahka tai kangas toimii hyvin eri teroitustahnojen kanssa, millä voi virkistää partaveitsen terää ilman, että se pitää teroittaa hiomakivillä.

Teroituskivet

Kun aloitat partaveitsellä parranajon, niin se tylstyy nopeammin kuin harjaantuneella käyttäjällä. Voi olla, että jo ensimmäisen kuukauden jälkeen partaveitsesi tarvitsee teroitusta. Partaveitsen tylsistymiseen vaikuttaa ajokulma, parran karkeus ja varsinkin stroppaustekniikka. Jos haluat opetella itse teroittamaan partaveitsesi, niin pääset alkuun ostamalla vesihiomakiven, mikä on kaksipuoleinen. Karkeamman puolen olisi hyvä olla 3000 tai 4000 karkeudeltaan ja hienomman puolen 8000-10 000 karkeudeltaan. Jos aiot teroittaa vanhoja, todella tylsiä partaveitsiä, niin kannattaa hankkia vielä hiomakivi, mikä on 1000 karkeudeltaan terän kulman asettamista varten.

Jos et ole kiinnostunut partaveitsen teroittamisesta, niin voit myös käyttää teroituspalvelua, mikä huolehtii veitsesi teroituksesta ja voit itse keskittyä vain nauttimaan partaveitsellä ajamisesta.

Hiomatahnat

Tämä on mielestäni erinomainen vaihtoehto teroituskiville aloittelevalle partaveitsen käyttäjälle. 0,5 tai 1 mikronin teroitustahna on hyvä tahna viimeistelemään ja virkistämään hieman tylstynyttä partaveistä. Muista kuitenkin, että käyttäessä teroitustahnaa vaikka roikkuvan stropin kanssa, niin laita sitä stropin karkeammalle puolelle, tarvitset aina puhtaan hienon nahkapuolen jokapäiväistä stroppaamista varten.

Tarvitset siis alkuun päästäksesi 

  • partaveitsen
  • partavoiteen
  • partasudin
  • stropin

Kannattaa myös tutustua eri parranajoliikkeiden aloittelijoiden paketteihin, mitkä yleensä sisältävät kaiken tarpeellisen ja sisältävät ajovalmiiksi teroitetun partaveitsen. Tämän lisäksi tarvitset vielä hieman urheilumieltä ja aikaa. Partaveistä ei kannata pelätä sen terävyyden vuoksi, mutta pieni kunnioitus ei haittaa. Kannattaa kuitenkin varoa, sillä tämä saattaa koukuttaa sinut.

Tietolähteet

Englanninkieliset keskustelufoorumit kuten Badger and Blade ja Straight razor place auttavat parranajoon liittyvissä ongelmissa ja niistä löytyy valtava määrä aloittelijoiden oppaita. Youtubesta löytyy myös aina partavaahdon tekemisestä parranajamiseen partaveitsellä paljon opetusvideoita. Niistä saa hyviä vinkkejä aloittamiseen. Haittapuolena näissä on se, että pitäisi osata englantia, varsinkin foorumeilla. Voit myös liittyä facebookissa partaveitsikäyttäjät -ryhmään, missä saat apua ja neuvoja kysymällä.